Kontakt centar: 0800111144; 381 11 2023 353

Pretraga sajtazatvori

Aplicirajte ovde

Novosti

Galerijski prostor SANU prilagođen osobama sa invaliditetom

28 Maj 2013.

„Umetnost za SVE“ i u Beogradu

Beograd, 28. maj 2013 - Eurobank, Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) i Centar za razvoj inkluzivnog društva (CRID) realizovali su projekat „Umetnost za SVE“, sa ciljem potpunog prilagođavanja galerijskog prostora Akademije osobama sa invaliditetom.

Galerijski prostor SANU prilagođen osobama sa invaliditetom
Nabavka i postavka multimedijalnog vodiča, koji je dostupan na linku www.galerijasanu.rs kаo i taktilnih pomagala u izložbene prostorije galerije SANU omogućiće osobama sa invaliditetom ravnopravnost i dostupnost sadržaja kulture. Zahvaljujući ovom projektu, osobe sa invaliditetom imaće priliku da ekskluzivno uživaju u izložbi poznatog slikara, akademika Vladimira Veličkovića, čiju postavku ljubitelji umetnosti mogu pogledati u Galeriji SANU.

„Realizacija projekta „Umetnost za sve“ značajno će doprineti da se izložbeni prostor ove izuzetno posećene Galerije osavremeni i prilagodi svima. Zahvaljujem našim partnerima iz CRID-a na velikoj podršci, a posebno Eurobank, koja je još jednom pokazala da finansijski sektor može da bude odgovoran partner ustanovama kulture. Izuzetno smo ponosni što će SANU pružiti jednakost kada je u pitanju dostupnost sadržaja kulture, umetnosti i nauke“, izjavio je akademik Dušan Otašević, upravnik galerije Srpske akademije nauka i umetnosti.

Galerija SANU prva je institucija kulture u Srbiji koja je u potpunosti opremljena u skladu sa principima „Dizajn za sve“ - Evropskog instituta za dizajn i invaliditet (EIDD). „Socijalna inkluzija, koju aktivno sprovodimo i promovišemo kroz podršku osobama sa invaliditetom u raznim oblastima društvenog života, predstavlja jedan od stožera društveno odgovornog poslovanja Eurobank. Pored višegodišnjeg partnerstva sa CRID-om, svoju centralu u Beogradu, kao i ekspoziture širom Srbije prilagodili smo građanima sa invaliditetom“, istakla je Slavica Pavlović, član Izvršnog odbora Eurobanke.

Aleksandar Bogdanović, iz Centra za razvoj inkluzivnog društva (CRID) predstavio je projekat i naglasio da će instaliranje audio-video vodiča u Galeriju SANU učiniti ovu instituciju jedinstvenom u zemlji, i jednaku svim renomiranim kulturnim ustanovama u evropskim metropolama. „Društvo u kome kultura i umetnost nisu dostupni svima, nije okruženje koje promoviše jednakost i toleranciju“, objasnio je Aleksandar Bogdanović.

Projekat „Umetnost za SVE“ pružio je osobama sa invaliditetom mogućnost vizuelnog ili taktilnog načina pristupa informacijama i ispunjavanje njihovih potreba za umetnošću i kulturom. Prilagođavanje Galerije SANU u Beogradu osobama sa invaliditetom, uticaće i na druge posetioce da razviju svest o toleranciji i razumevanju potreba svojih sugrađana, što će podstaći širenje ideje o stvaranju humanijeg okruženja za sve.

Povezana dokumenta

Top