Kontakt centar: 0800111144; 381 11 2023 353

Pretraga sajtazatvori

Aplicirajte ovde

Novosti

Izložba „Gradovi za sve“ iz Evrope stigla u Beograd

19 Mart 2013.

Stalna postavka Evropskog instituta za dizajn i invaliditet gostuje u SANU

Beograd, 19. mart - Izložba „Gradovi za SVE“ („Cities for ALL“) u organizaciji Evropskog instituta za dizajn i invaliditet (EIDD), svečano je otvorena u Galeriji nauke i tehnike SANU i gostovaće u srpskoj prestonici od 19. do 30. marta.

Izložba „Gradovi za sve“ iz Evrope stigla u Beograd

Deo stalne postavke čine i tri nagrađena rada „Pokretnog inkluzivnog muzeja“, projekta koji su 2010. godine zajednički realizovali Centar za razvoj inkluzivnog društva (CRID) i Eurobank. Otvaranju izložbe koja je obišla gradove širom Evrope, prisustvovali su i Vladimir Pešić, pomoćnik ministra u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, akademik Zoran Petrović, direktor Galerije nauke i tehnike SANU, dok je specijalni gost i predavač na radionicama za studente, koje su održane u Galeriji uoči otvaranja izložbe, bio Pit Kerčer (Pete Kercher), osnivač i ambasador EIDD-a.

Postavku izložbe čine radovi projektovani po principu „Dizajn za sve“, iz oblasti industrijskog dizajna, arhitekture i prostornog planiranja, koncipirani tako dau isto vreme zadovoljavaju estetske i kriterijume za jednostavnu, svakodnevnu upotrebu svih ljudi, bez barijera. „Kao inicijatori ove izložbene postavkesa ponosom tvrdimo da će i Beograđani, imati priliku da nauče više o tome kako se može urediti okruženje za ravnopravan život i rad svih ljudi, i pospešiti odnos savremenog društva prema onima koji imaju umanjene fizičke sposobnosti. Iskreno se nadamo da će ova izložba, ali i svi napori koje smo do sada napravili uticati na planiranje takve gradnje i industrijske proizvodnje predmeta u Srbiji, koji će svima omogućiti jednostavno obavljanje svakodnevnih aktivnosti“, izjavila je Vesna Bogdanović, izvršna direktorka CRID-a.

Za partnerstvo sa CRID-om na projektu „Pokretni inkluzivni muzej“, kojom je inspirisana izložba „Gradovi za SVE“, Eurobank je 2010. godine ponela nacionalno priznanje „Virtus“ za korporativnu filantropiju koju dodeljuje Balkanski fond za lokalne inicijative i PRiznanje Društva Srbije za odnose sa javnošću. „Principi solidarnosti i partnerstva poslovnog sa civilnim sektorom, naše su vodilje koje smo utkali u strategiju poslovanja i iskreno se nadamo da će sve ideje koje ćemo zahvaljujući EIDD-u videti na izložbi u Beogradu, uskoro biti i deo naše stvarnosti. Upravna zgrada ’Eurobank Centar’ u Beogradu, kao i naše centralne filijale, prvi su bankarski objekti u regionu koji su preuređeni prema principima ’Dizajn za sve’.“, istakla je Slavica Pavlović, član Izvršnog odbora Eurobank.

Izložba „Gradovi za SVE“ do sada je prikazana u Helsinkiju (Finska), Talinu (Estonija), Rigi (Letonija), Katovicama (Poljska), Beču i Budimpešti, a paralelno sa izložbom u Beogradu, ista postavka gostuje u Haseltu u Belgiji i Vićenci u Italiji.

Top