Pretraga sajtazatvori

Aplicirajte ovde

Koristite sigurno Vašu platnu karticu

Mere sigurnosti pri korišćenju platnih kartica

 
Putem lažnih sajtova za kupovinu ili lažnih sajtova banaka često dolazi do krađe podataka sa kartice ili drugih podataka o korisniku. Ovo su tzv. phishing sajtovi, koji izgledom podsećaju na sajt neke banke ili poznatog trgovca i na njima se od korisnika zahteva da ostavi svoje osetljive podatke radi ažuriranja podataka, obavljanja kupovine ili preuzimanja neke nagrade.
Nemojte slati vredne informacije o svojoj kreditnoj kartici putem e-mail poruka ili na navodnom sajtu banke. Vaša banka Vam nikada neće tražiti da na taj način ostavljate poverljive podatke o svojoj kartici.

Uvek je potrebno imati na umu da su za kupovinu na internetu dovoljna samo tri podatka: broj kartice, datum isteka i trocifreni broj koji se nalazi desno na poleđini kartice, pored magnetne trake i na pisti koja je predviđena za Vaš potpis. Ovo znači i da su za potencijalnu zloupotrebu takođe dovoljna samo ova tri podatka i da nije neophodno da kartica bude fizički prisutna u trenutku zloupotrebe. Zbog toga nikada ne treba da ostavljate svoje podatke kada nemate nameru da izvršite kompletnu transakciju, vec samo želite da proverite kako kupovina izgleda.

Plaćajte karticom samo kada ste potpuno sigurni da stvarno želite da kupite određeni proizvod/ uslugu. Kada jednom platite, veoma je komplikovano vratiti Vaš novac, posebno ako su u pitanju firme registrovane u inostranstvu. Preporučujemo da plaćanja vršite samo preko poznatih i proverenih sajtova.

Plaćajte karticom samo ako ste Vi inicirali kupovinu. Ukoliko Vas je neko putem e-mail poruke, reklamom na nekom sajtu ili na neki sličan način podstakao na kupovinu, i još ako su uslovi neuobičajeno povoljni, budite dodatno oprezni zbog mogućnosti da se radi o prevari.
Ukoliko Vas osoba pozove i pita nešto u vezi sa Vašom platnom karticom sa objašnjenjem da vrši proveru transakcije, molimo Vas budite oprezni i nikada joj ne ostavljajte poslednja tri broja sa poleđine Vaše kartice.
Nikada nemojte da unosite Vaš PIN prilikom elektronskih transakcija, ovaj podatak nikada nije potreban i nema potrebe da ga ostavljate. Vaš PIN inače treba da znate samo Vi i niko drugi.
Ukoliko iz bilo kog razloga i dalje imate sumnji i niste sigurni da je plaćanje bezbedno, bolje je da ne rizikujete i da potražite neki drugi način za plaćanje.
Obratite pažnju na sve obaveze prilikom plaćanja i obavezno pročitajte uslove korišćenja. Moguće je da jednim klikom pristanete na neko dodatno zaduženje ili mesečnu obavezu koje niste ni svesni, i koju ćete moći da primetite tek kada Vaš račun bude zadužen (u nekim slučajevima tek za godinu dana). Uvek tražite od trgovca potvrdu o izvršenoj kupovini, a posebno u slučaju odustajanja od kupovine, pošto je moguće da će Vam ta potvrda biti potrebna kao dokaz ako Vaš račun ipak bude zadušen za transakciju od koje ste odustali.

Povezana dokumenta

Top